Acte necesare pentru casatorie
Pentru a deveni soti cu acte în regula si a putea spune "Da" în fata ofiterului starii civile, va trebui sa depuneti un dosar cu o serie de acte la Oficiul Starii Civile unde doriti sa va oficiati relatia (adica primaria din localitatea în care cel putin unul din soti are domiciliul sau resedinta). Acest lucru trebuie facut cu ceva timp inainte de data la care v-ati gandit. Iar ca sa nu bateti de mai multe ori drumul si sa mergeti la sigur, puteti vedea mai jos care sunt etapele ce trebuie parcurse, ce acte trebuie sa aduceti si ce trebuie sa completati. Documentele difera în functie de persoanele care vor sa se casatoreasca: de exemplu, cineva care a mai fost casatorit trebuie sa aduca mai multe documente decât cineva care nu a mai fost. Nu uitati de cei 2 martori si nici de costurile implicate pentru acest demers.
Ce aveti de facut pentru a programa cununia civila?
Atunci cand doi oameni se hotarasc sa-si uneasca destinele si sa devina o familie, liber consimtita si cu drepturi legale, ei trebuie sa depuna un dosar la Oficiul Starii Civile de care apartine unul dintre parteneri. In functie de programul institutiei și de gradul de aglomerare al perioadei, va trebui sa va prezentati cu minim 10-15 zile inainte de data la care v-ati gandit sa va casatoriti. Varsta minima a sotilor este de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate casatori în temeiul unui aviz medical, cu încuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela în a carei circumscriptie minorul îsi are domiciliul.
Iata care sunt actele pentru casatorie de care aveti nevoie:
- Declaratia de casatorie, care se face personal si se semneaza obligatoriu de ambii parteneri in fata ofiterului de stare civila. In cazul in care unul dintre viitorii soti nu se poate prezenta la unitatea la care sunt depuse documentele, el poate completa declaratia la unitatea la care se afla, urmand ca aceasta sa o transmita unitatii la care se va oficia casatoria;
- Actele de identitate ale viitorilor soti in original si in copie;
- Certificatele de nastere al viitorilor soti in original si in copie;
- Certificatele medicale (prenuptiale) ale viitorilor soti, care trebuie sa contina mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori;
- Dovada desfaceri casatoriei/casatoriilor anterioare, daca este cazul (un act de divort sau un certificat de deces al fostului sot, în functie de situatie);
- O declaratie din care sa rezulte ca cei doi soti nu cunosc niciun motiv de natura legala care sa împiedice încheierea casatoriei.
- Dovada platii taxelor necesare.
Pentru semnarea declaratiei va trebui sa va hotarati si asupra numelui pe care vor sa-l poarte fiecare dintre viitorii soti si care va fi regimul patrimonial al bunurilor.
In anumite cazuri, mai speciale, este nevoie si de:
- Cerere de oficiere a casatoriei in afara sediului Primariei.
- Cerere pentru oficierea casatoriei inainte de minimumul de 10 zile.
- Cerere pentru incheierea casatoriei in conditiile anumitor grade de rudenie, ce are nevoie si de un aviz medical special.
- Declaratie de incuviintare a casatoriei data de un parinte (sau a tutorelui) si cu autorizarea instantei de tutela, atunci cand unul dintre viitorii soti are sub 18 ani.
Acestea sunt toate actele de care partenerii de nationalitate romana, cu domiciliul in Romania au nevoie pentru a depune dosarul si a programa casatoria civila.
Casatoria va fi oficializata prin declararea si semnarea certificatului de casatorie, care va avea loc printr-o ceremonie realizata la Primarie, in prezenta a 2 martori (care trebuie sa aiba asupra lor actele de identitate in original).
Actul de casatorie se semneaza in clar de catre soti, cu numele de familie pe care au convenit sa îl poarte in timpul casatoriei, in fata celor doi martori si a ofiterului de stare civila. La oficierea casatoriei actul de identitate al sotului care isi schimba numele va fi invalidat, cu obligatia de a fi preschimbat in termen de maxim 15 zile.
Unui regim special se supun casatoriile cu persoane cu domiciliul in alte tari sau care sunt de alta cetatenie. In principal acestea trebuie sa prezinte un pasaport valabil si o serie de documente semnate de reprezentate diplomatice si/sau legalizate la notar, care sa faca dovada ca nu exista motive pentru care aceasta casatorie sa nu se poata incheia. Pentru mai multe detalii clare in astfel de cazuri, este bine sa solicitati informatii direct de la institutiile abilitate.
Daca aveti de organizat o cunumie, alegeti inspirat si usor parcurgand lista de furnizori locali pentru cununie propusa de noi.