Cum sa economisesti bani cand iti organizezi nunta

Publicat de Cristina 16.03.2020


Orice tanar cuplu care se decide sa isi oficializeze relatia se gandeste si la implicatiile financiare pe care organizarea unei nunti le vor avea. Oricat de mult si-ar dori ceva somptuos si de mare clasa, daca bugetul disponibil si posibilitatile materiale nu permit acest lucru, cel mai bine este sa-si planifice evenimentul cu chibzuinta si mai multa atentie la toate costurile implicate.
Care sunt cele mai importante aspecte de care sa tineti seama, chiar daca nu va doriti o nunta de buget, insa vreti sa tineti sub control sau sa reduceti cheltuielile legate de organizarea nuntii?

1. Realizati un plan detaliat cu toate actiunile, rezevarile si cumparaturile pe care trebuie sa le faceti cu aceasta ocazie
Pentru a vedea unde poate fi ajustat bugetul, cel mai bine este sa stiti care ar fi toate cheltuielile implicate de organizarea evenimentului. Odata intocmita aceasta lista aveti o idee mai clara despre costul total al organizarii evenimentului si despre masurile ce pot fi luate pentru a va incadra intr-o anumita suma, de preferat mai mica.

2. Faceti-va o lista cu invitatii pe care va bazati
Pentru a dimensiona corect evenimentul si pentru a va face o serie de calcule de baza, este bine sa stiti cam pe cati invitati va puteti baza. Unele vor fi cheltuielile pentru o nunta mai mica cu 50 sau 60 de invitati si altele pentru o nunta ce depaseste 100 de oaspeti.

3. Tineti cont de ceea ce isi pot permit cei mai multi dintre invitatii vostri
Daca vreti sa-i aveti aproape pe cei mai importanti prieteni, membrii ai familiei si rude dragi, organizati o nunta pe care sa si-o permita toti cei pe care va bazati. Daca veti organiza o nunta fastuoasa, cu meniuri scumpe, dar pe care si-o permit doar cativa dintre acestia, este foarte posibil sa nu reusiti sa recuperati nici macar banii folositi pentru organizarea nuntii. Daca veti pregati o nunta adecvata preferintelor celor mai multi, puteti obține chiar mai multi bani decat v-ati asteptat, care va pot fi foarte utili pentru debutul in viata de familie.

4. Planificati nunta din timp si intr-o perioada mai putin aglomerata

Pentru a beneficia de preturi mai bune si a nu fi nevoiti sa achizitionati ceva pe graba si la preturi ce nu pot fi negociate, este bine sa va pregatiti nunta cu cel putin un an inainte de data programata. Veti avea suficient timp sa analizati ofertele si sa luati cele mai bune si cele mai avantajoase decizii, inclusiv din punct de vedere al bugetului.

5. Participați la evenimente si targuri de nunti
Astfel de evenimente pot fi locul perfect in care sa va intalniti cu furnizori de prima mana, care sa vina cu reduceri consistente pentru organizarea nuntii voastre. In plus puteti gasi oferte si recomandari pentru toate tipurile de produse si servicii de care aveti nevoie pentru evenimentul vostru.

6. Apelati la o firma care se ocupa cu organizarea de nunti
Alegerea unei firme cu experinta, care sa se ocupe de organizarea nuntii voastre contribuie mult la eficientizarea organizarii si la gasirea solutiei optime pentru bugetul disponibil. O astfel de firma dispune de contactele si cunostintele necesare pentru a obține servicii esentiale, la costuri foarte avantajoase. Cu o astfel de solutie puteti scapa si de multa alergatura si bataie de cap pe care o implica in cele mai multe cazuri organizarea unui astfel de eveniment.

7. Alegeti pachete de servicii de la furnizori specializati
Daca doriti sa apelati la cat mai putini furnizori, este recomandat sa apelati la cei care vin cu pachete de servicii. De obicei acestia ofera si discount-uri, deosebit de importante pentru reducerea cheltuielilor generale.

8. Orientati-va spre produse de sezon si furnizori locali
Alegerea unui meniu cu produse de sezon, obținute de la furnizori locali, poate contribui la reducerea costului pentru fiecare meniu. Produsele vor fi astfel mult mai proaspete, mai savuroase si la un pret mai bun. La fel se poate proceda si in cazul firmelor alese pentru realizarea aranjamentelor florale si pentru toate celorlalte produse de care aveti nevoie.

9. Optati pentru invitatii de nuntă digitale
Avand in vedere dispozitivele preferate de cei mai multi dintre invitatii vostri actuali, alegerea variantei de invitatii de nunta digitale poate aduce si ea economii la buget.

10. Alegeti marturii mai putin costisitoare sau confectionate chiar de voi
Acolo unde exista priceperea necesara si nu asteptati un numar prea mare de invitati, puteti opta pentru varianta de marturii handmade. Costurile pot fi mai mici iar incantarea nuntasilor mai mare.

11. Asigurati muzica cu un DJ in loc de o formatie de nunta
O muzica de calitate este esentiala pentru o petrecere reusita. Daca evenimentul este mic și locatia aleasa nu dispune de suficient loc pentru o formatie, optiunea pentru un DJ poate fi o alegere buna, care garanteaza si ceva economii de bani, deloc neglijabile.

12. Alegeti varianta de servire mancare gen bufet suedez
Se stie ca la evenimente de mari dimensiuni, așa cum este și nunta, se face multa risipa de alimente. Daca evenimentul vostru se preteaza la o astfel de organizare, puteti servi mancarea in formatul unui bufet suedez si oferi fiecarui invitat posibilitatea de a alege singur din meniu doar ceea ce îi place si se potriveste gusturilor sale.

13. Nu aruncati bani pe prea multe arnajamente florale
Nunta voastră va fi frumoasa si cu buchete de flori mai mici, realizate din flori mai puțin costisitoare sau de sezon. Alegerea unor aranjamente florale potrivite, simple si de efect contribuie la reducerea cheltuielilor implicate.

14. Alegeti intelept rochia de mireasa si costumul de ginere
Avand in vedere ca este vorba despre o rochie pe care mireasa o va purta o singura data in viata, uneori nu se justifica sa dea pe ea cateva mii de lei. Cu ajutorul unei croitorese pricepute poate obține, la costuri mult mai mici o rochie de mare efect. Cum cele mai multe rochii de mireasa au modele clasice, mireasa poate opta pentru o rochie dintr-o colectie de anul trecut, pe care sa o cumpere la reducere. La fel de avantajoase sunt si solutiile unei rochii inchiriate, cea a vinderii rochiei dupa terminarea evenimentului sau alegerea unei variante ce poate fi modificata pentru a fi purtata si cu alte ocazii.

15. Alegeți o zi pentru organizarea nuntii care sa fie mai putin solicitata
Pentru costuri mai avantajoase in privinta rezervarii localului, optati pentru o nunta intr-o perioada mai putin aglomerata din an sau intr-o duminica. Cei mai multi furnizori (locatii si chiar servicii)  au oferte speciale cu pana la  25 % reducere din preturile pentru zilele de sezon (sambata, primavara – toamna).

Fiecare detaliu conteaza, are contributia sa in bugetul total cheltuit pentru nunta si nu trebuie sa fie omis. Daca veti tine seama de aspectele mentionate anterior, veti putea organiza o nunta la care să va incadrati mult mai bine in bugetul planificat si cu costuri reduse.

Cautati in lista de furnizori locali pentru nunta recomandati de noi si alegeti-i pe cei care au oferte speciale care vi se potrivesc.