Cum sa scrii elegant o invitatie de nunta

Publicat de Magda 04.03.2019

Probabil una din partile cele mai grele din organizarea unei nunti este crearea unei invitatii nunta. E asemanatoare muncii unui creativ, aflat in fata unei pagini albe. Dorinta de a fi unici, creativi, inovatori si memorabili in alegerea textului unei invitatii de nunta poate fi o piedica dar nu neaparat.

Exista cateva reguli pe care daca le respecti, pot reprezenta o structura coerenta si usor de urmarit pentru a scrie o invitatie de nunta. Asadar...

De la bun inceput, nu uita de adresarea politicoasa catre invitati: Domnule/Dl. Petrescu, Doamna/Domnisoara Popescu. De asemenea, puteti personaliza invitatiile de nunta in functie de cat de formali sau apropiati sunteti de persoanele respective.

1. Alege formatul, va fi landscape, va fi de tip portret, este important sa stii de la inceput acest lucruri. Vor fi importante in asezarea in pagina. Chiar daca nu stii inca ce tip de invitatie nunta vei comanda la furnizori, poti sa concepi si sa finalizezi tu textul.

2. Care dintre miri se trece primul pe invitatia de nunta? Regula spune ca in general, cel care plateste pentru organizarea nuntii :). Evident, nu este o regula de neincalcat si in functie de cat de flexibila este familia si intelegerile dintre familiile implicate, prima poate fi trecuta doamna. In general, Romania fiind o tara destul de traditionala in privinta nuntilor, socrii mari, parintii mirilor se trec primii, ca gazde ale evenimentului. Daca mirii isi platesc singuri evenimentul, atunci ordinea este „Doamnele intai”

3. Trece datele evenimentului de la bun inceput. Te poti pierde usor in creatia unui text laborios si complicat si sa uiti date esentiale. Asa incat, incepe cu locatia, orasul, data, orele, programul, eventual. Ca in orice text de acest gen, invitatia de nunta trebuie sa fie clara pentru invitati si sa raspunda la intrebarile clasice: Cine, ce, unde, cand, cum.  „Cum” poate reprezenta un dress code - in cazul in care nunta e tematica sau implica tinute formale, de tipul „black tie”.  

4. Cand e bine sa trimiti destinatarilor invitatiile de nunta? Este bine sa aloci 2-3 luni inainte de eveniment, sau chiar 5-6 luni daca e cazul pentru a transmite data evenimentului si locatia, in eventualitatea in care acestea va sunt deja cunoscute si ati semnat contractele pentru ele cu furnizorii. Puteti include in invitatii nunta si data limita pentru transmiterea confirmarii de prezenta, cu cat mai repede, cu atat mai bine, va va fi de folos in a comunica locatiei pensiunii, hotelului, restaurantului numarul de invitati.

5. Cum trimiti invitatiile de nunta? Suntem in secolul 21, astfel incat este bine sa nu va bazati pe mijloacele clasice de invitatii, precum prin posta. Puteti utiliza curieratul, sau posta electronica, emailul. Posta electronica este si ea o alegere complicata cateodata, nu toata lumea foloseste emailul. Asa ca o combinatie adaptata pentru stilul fiecaruia, email sau efectiv un telefon, e cea mai sigura alegere. Nu uita de follow-up la trimiterea invitatiilor, necesita timp dar mai bine sa te asiguri dinainte, decat sa detii date confuze in preajma evenimentului. 

6. Invitatia trebuie sa se asorteze cu tematica nuntii. Este o idee buna daca invitatiile de nunta respecta tema generala a nuntii si culorile predominante. Daca organizati o nunta la mare, poate doriti sa aveti niste invitatii cu teme de mare, sau de munte, dupa caz. Daca e o nunta nonconformista, de asemenea, invitatiile pot fi creative si mai putin formale. 

7. Scrisoarea de multumire dupa eveniment. Pentru cei care sunt obisnuiti cu mediul de afaceri, este cunoscut ca se utilizeaza frecvent scrisorile de multumire dupa un eveniment, sau scrisorile de feedback. Acelasi lucru se aplica si la evenimentele sociale de tip botez sau nunta.

Cauta si alege pentru evenimentul tau un model de invitatie nunta de la furnizorii recomandati de noi.