Zece traditii si obiceiuri pe care nu le stiai despre nunti. De ce a ajuns mireasa sa stea în stânga mirelui
Odata cu trecerea timpului, traditiile si obiceiurile respectate de miri s-au schimbat. Unele traditii pot fi urmarite pâna în perioada lumii antice, în timp ce altele au aparut pe parcurs. Aflati, mai jos, zece lucruri despre nunta de azi si istoria ei:
1. Egiptenii au fost cei care au initiat schimbul de verighete la cununie. Ei credeau ca exista în organism un vas de sange ce conecta direct in corpul uman al patrulea deget de la mâna stânga cu inima. Asta a justificat inca de atunci modul prin care sa ne exprimam dragostea fata de "alesul inimii", asa ca am ajuns sa purtam verigheta pe acest deget.
2. Despre inelul de logodna nu s-a vorbit pana in Evul Mediu. În anul 1215, Papa Inocentiu al III-lea a declarat public ca ar trebui sa existe pentru proaspatul cuplu o perioada mai lunga între momentul efectiv al cererii în casatorie si nunta. Acest lucru a determinat cresterea popularitatilor inelului de logodna.
3. Inelele cu diamant, au aparut dupa 1450. Desi, primul inel cu diamant mentionat a fost oferit de Arhiducele Maximilian al Austriei, în anul 1477, Mariei de Burgundia atunci când a cerut-o de sotie, inelele a devenit un standard mult mai tarziu abia dupa 1947 in urma unei campanii publicitare initiate in America de compania De Beers - una dintre cele mai mari companii de exploatare si comercializare a diamantelor; campania a avut cu sloganul devenit si el cunoscut: "Un diamant este etern (A diamond is forever)".
4. Rochia alba de mireasa devine tinuta necesara si potrivita de nunta abia în 1840, atunci când Regina Victoria, monarhul britanic cu cea mai lunga domnie, a purtat o rochie alba la nunta ei cu Albert de Saxa-Coburg.
5. În trecutul indepartat, miresele purtau pe durata ceremoniei buchete de ierburi aromatice (ce contineau printre altele usturoi, rozmarin si marar); oamenii credeau ca un astfel ca ar alunga spiritele rele si ca ar ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute. Aceasta traditie a continuat pâna în anii 1800. Regina Victoria a avut la nunta un buchet de mireasa din ghiocei, motiv pentru care se crede ca ea a fost cea care a dat tonul tendintelor florale moderne de azi.
6. Aruncarea buchetului de mireasa la sfarsitul nuntii nu a fost întotdeauna adresata femeilor singure. Acest obicei a început pentru ca oaspetii obisnuiau sa rupa bucati din rochia miresei pentru a lua cu ei o parte din norocul ei. Miresele isi aruncau buchetele de flori incercand sa distraga atentia nuntasilor, cu intentia de a scapa nevatamata.
7. In trecut, domnisoarele de onoare se îmbracau la fel ca mireasa pentru a pacali spiritele rele care ar fi putut sa-i aiba in vizor pe miri. Abia în timpul Epocii Victoriene domnisoarele de onoare au început sa se îmbrace în rochii albe cu voaluri scurte pentru a se deosebi usor de mireasa.
8. Luna de miere provine dintr-o traditie din nordul Europei. Dupa nunta, mirii se ascundeau timp de o luna si beau zilnic câte o cupa cu vin din miere.
9. Asezarea miresei în stânga mirelui in timpul ceremoniei se datoreaza faptului ca, în trecut, acesta trebuia sa-si poata folosi mâna dreapta, libera pentru a se putea lupta cu alti pretendenti.
10. Ruperea turtei miresei dateaza din perioada Imperiului Roman: tortul de nunta era, de fapt, o pâine. Mirele rupea pâinea deasupra capului miresei pentru a sugera fertilitatea. Azi, in traditia noastra, nasa face acest lucru inainte de nunta; obiceiul mirilor de a-si pune tort unul pe fata celuilalt este si el des intalnit.
Sursa articolului: Floss magazine